Intro til terminal #2

Dette her er andet “afsnit” i introduktion til terminal, det rådes at læse først. Men de kan læses uafhængigt.
Beklager
1. Jeg beklager forsinkelsen det var mening det her skulle havde været live i går. Men grundet en smadret Fedora installation (helt min egen skyld) og en hovede opgave er det først blevet idag.
2. Jeg beklager at denne del ikke er lavet i Linux, men på OS X – kommandoerne er dog det samme.
Jeg vil stadig gerne havde konstruktiv kritik

Hvad gennemgår vi denne gang

 • Tab completion
  • List kommandoer
  • Færdig gøre fil navne og kommandoer
 • Wildcards
 • Komprimering af filer
  • Komprimere filer
  • Udpak filer

Tab completion

Tab completion er et værktøj til at færdig gære kommandoer, fil navne etc. Men det kan også bruges til at skabe overblik over kommanoder med bestemte bogstaver i.

List kommandoer

Hvis man ved at ens kommando fx starter med ne men er i tvivl om enten stave måde eller resten af navnet kan man bruge tab completion. I ens terminal skriver man ne og trykker tab to gang, så får man en list over kommandoer som starter med ne:

Færdig gør fil navne og kommandoer:

Vi har her min hovedeopgave mappe som inde holder nogle filer med ret lange navne:
2
fx hovede_opgav_dmu_11v.tex og det gider jeg helt ærligt ikke at skrive hver gang jeg kompiler mit LaTeX dokument, derfor starter jeg med at skriv pdfl og trykker tab en enkelt gang så får jeg kommandoen pdflatex så laver jeg et whitespace og skriv ho og trykker tab så får jeg hovede_opgav_dmu_11v. så jeg bare skal skrive tex og trykke enter i stedet for at skulle skrive hele smøren selv.

Widlcards

Wildcards er symboler som kan hjælpe dig med at finde ting og eller sorter ting fra.

Vi tager udgangs punkt i samme mappe som før og jeg vil gerne list alle filer der indholder hovede i navnet. det gøres så ledes: ls *hovede*, ls kendes fra del 1, mens * er ny. * betyder alt og når det sættes før hovede tages alt før, hoved og sættes det efter tages alt efter hovede se:
3
Man kan også bruge det til at list filer og mapper, således ls */* som giver følgende:
5

Hvis nu for eksempel ikke kun vil havde vidst alle fille som begynder med a, i eller g kan det gøres så ledes: ls [aie]*

For ikke at gøre dig træt stopper vi med eksempler her men list lige de muligheder man har og deres betydning

*: 0 eller flere karakterer – Kort sagt ALT

?: Kun en karakter

[aei]: De bogstaver som er listet

[a-i]: De bogstaver der er i intervallet a til i

[!aei]: De bogstaver som ikke er listet

[!a-i]: De bogstaver der ikke er i intervallet a til i

{fedora,linux} De ord som er listet

Komprimering af filer

Hvor ofter får man ikke en zip file med billeder eller en pakke ligge i tar.gz format og hvad faen gør man med den?

Komprimere filer

Til zip:

Jeg har nogle LaTeX filer jeg godt vil sende til en kammerat, men har bruger windows, så det er nok en god ide at sende en zip fil hans vej. Defor gør jeg følgende:
zip latex.zip *.tex /latex

7

Det jeg ber om er at alle filer i mappe som ender på .tex og helle mappen /latex pakkes ind i filen latex.zip. Men hov vent lige lidt ganske vist er det i /latex blevet pakket, men ikke komprimeret. Så vi sletter latex.zip og så bruger vi samme kommando men med et flag zip -r latex.zip *.tex latex/ det som sker er at alle filer og mapper inden i /latex også bliver komprimeret:

8

Til tar.gz

Samme eksempel bare skriv tar -zcvf latex.tar.gx *.tex latex/

 • z: Komprimere med gzip
 • c: create – lave filen
 • f: at det skal være en fil
 • v: viser output over hvad der bliver pakket

9

Udpak filer

zip:
For at udpakke en zip fil skrives unzip latex.zip
10

tar.gz
For at udpakke en tar.gz har vi næsten samme kommando som indpakning bare med et anden flag tar -zxvf latex.tar.gx *.tex latex hvor x står for udpak
11

Næste gang ser vi på

 • History
 • TOP
 • kill og pkill

Kom gerne med forslag til hvad i vil hører om
ALIAS og HISTORY er forslået kom gerne med mere, det kan jo være jeg lære noget nyt også :)

7 Responses to Intro til terminal #2

 1. tools siger:

  Jeg har tænkt mig måske også at lave en video guide. Men jeg er ret dårlig til at lave vidcast, nogen som kan hjælpe med det ?

 2. Jeg selv bruger “recordmydesktop” kan configurers med CLI. Ellers installer “gtk-recordmydesktop” for GUI.
  Ellers er det bare at uploade dine klip til YouTube. Lige ud af landevejen.

  Med henblik på konstruktiv kritik af din post, synes jeg at komprimering af filer ikke hører hjemme i en “Intro til terminal”. Hvis jeg ledte efter en guide til komprimering af filer ville jeg ikke kigge i en artikel som hed “Intro til terminal”. Evt. skal den laves i en post for sig selv.
  Det jeg forstiller i en Intro til terminal, er de basale commandoer, tips og tricks, samt værktøjer der dig terminal liv nemmere, som Alias og History. Dette er blot min mening, ikke lov. 😉
  Også evt. hvilken pakke man skal installer, hvis ikke “zip” er installeret. Ikke alle distro’er født med zip installeret.

  Patrick Kerwood – Linuxbloggen.dk

  PS. Er jeg den eneste der får en mærkelig skriftype på denne side ?

 3. tools @ I linjen “anden flag tar -zxvf latex.tar.gx *.tex latex/ hvor x står for ” har du garanteret ikke lukket dit skrift type argument. Eks: “Tekst” (Den mangler )

 4. tools siger:

  @Patrick kan godt være du har ret i det med komprimering. Jeg gør det bare så tit at jeg syntes det er vigtigt :) Vi tager History næste gang – Må lige se hvornår det bliver har nemlig lidt travlt i øjeblikket.

  Jeg har tjekket alle tags skulle være lukket ^(°_°)^

 5. Der var et forward-slash der drillede i dit code tag. :)

 6. tools siger:

  Lige en note jeg har super travlt i weekend og hele næste uge, som et resultat af dette kommer der ikke en guide før næste uge

Skriv et svar

Kunne du tænke dig at sætte dit aftryk på Linux.dk?
Klik her for at læse mere