Hvordan vælger man begynder distro?

Hvilken distro skal jeg vælge arhhg! Dette er ofte det første problem man rammer, hvis man gerne vil prøve linux.

Der er jo 100 vis af forskellig distro, og mærkelig afarter af flere af dem. Hvilket jo giver næsten uanede muligheder for at vælge forkert.

Så hvad gør man for vælge rigtigt første gang? Nogen siger “Just fucking google”, men jeg er ikke helt enig. Man har ofte brug for lidt hjælp til at komme i gang. Så først en lille liste over ting, man skal tage højde for og derefter en forklaring af de forskellige punkter:

* Hvor nørdet er du?

* Vil du havde det nyeste nye?

* Er du villig til at lære?

* Hvad skal det Linux bruges til?

* Hvor let skal det være?

* Vil du gerne kunne stille dumme spørgsmål

Hvor nørdet er du?

Hvis man ikke er særlig nørdet og derfor ikke kan lide at rode bagved, skal man ikke vælge en distro, som ikke rummer det såkaldte pakkehåndterings program. Man skal heller ikke vælge en distro som kommer uden et skrivebordsmiljø, eller et skrivebordsmiljø som ikke er “intuitivt”.

Men derimod er man utrolig nørdet og ikke har en kæreste eller andet som kan blive jaloux på din computer, kan det jo være super sjovt at rode så meget så muligt. Men her kan man også få for meget af det gode.

 

Vil du havde det nyeste af det nye?

Hvis man godt kunne tænke sig alle de nye programmer eller de nyest linux kerne, skal man kikke lidt og tjekke hvor ofte en distros pakker arkiv, bliver opdater. Nu får jeg nok slag, men min erfaring er at hvis man vil havde de nyest programmer, skal man ikke bruge en distro som basere sig på Ubuntus pakke arkiv. Da folkne bag Ubuntu har det med at være lidt langsomme til at opdatere deres pakke arkiver. Der imod kan man kikke lidt på Linux Mint eller Fedora, som begge er ret gode til at opdatere deres pakke arkiver.

 

Er du villig til at lære?

Hvis du ikke ønsker at lære nyt,  skal du holde dig langt væk fra Linux, fordi en del af filosofien og arbejdsgangene i Linux er anderledes end det du måske kender fra Windows. Det kommer også an på hvilket skrivebordsmiljø, og hvilken distro du vælger. Specielt hvis du kommer fra Windows kan det være svært at vende sig til den måde Gnome fungere på, mens det er lidt letter at komme igang med KDE (DETTE ER MIN EGEN PERSONLIG MENING).

Desuden er det efter min mening, direkt uansvarligt at bruge linux, uden at kunne bruge programmet Terminal meget basalt. Altså at kunne navigere rundt mellem mapper, lave og slette mapper / filer og liste filer. Så det skal man også lige lærer. Desuden giver terminalen virkelig nogle muligheder for at tage kontrol over din computer, og det kan være en fryd at betragte folk, der virkelig mestrer terminalen og dens mange muligheder.

 

Hvad skal Linux bruges til?

Hvis man eksempelvis, bare skal bruge computeren til simple ting som at surfe på internettet, checke mails og skrive lidt breve, kan man stort set vælg hvilken som helt distro.

Men hvis det skal bruges til skole arbejde er man nød til at tænke sig lidt om. Jeg er selv tideliger HTX studerende, så  jeg har lidt erfaring med dette. Her skal man jævnligt udveksle dokumenter og andre filer og da alle desværre endnu ikke har set lyset og valgt Linux og open source, skal din kontorpakke gerne understøtte docx og andre lukkede formater. Desuden har jeg hørt om IT-afdelinger som ikke kan supporter Linux fordi, ja det er ikke Windows.

Jeg hører heldigvis fra flere og flere som kikker på RedHat og SLES, som mulige server distroer, derfor kan det være rart at øve sig, på noget som minder om. Heldigvis er vi så heldige at  findes nogle gratis udgaver af disse, som minder meget af “hoveddistributionen”, til RedHat findes der Fedora og CentOS og til SLES findes OpenSUSE, som kan bruges som øve distroer.

 

Hvor let skal det være?

Er du vant til at dit operativ system bare virker og du gider ikke at koncentrere dig om skal du eksempelvis ikke vælge ArchLinux eller Debian, som tager lidt tid at sætte op. Derimod skal du flytte dit perspektiv mod Ubuntu eller Linux Mint. Men vil du gerne skulle pille lidt under installationen, kan du vælge OpenSUSE eller Fedora, Men vil du bare lære det hele  fra starten af, så vælg Gentoo, SlackWare eller ArchLinux. Så har du også lidt at lave.

 

Vil du gerne kunne stille dumme spørgsmål

Er du af den slags personer, som godt kan lide at stille spørgsmål som “eeh hvor er Sluk knappen?”, så er der nogle distroer, som du skal holde dig fra. Fordi deres bruge grupper er meget, meget nørdede og ofte svarer “JUST FUCKING GOOGLE”. Eksempler kunne være ArchLinux og SlackWare, hvor brugerne forventer, at du selv har søgt information, før du “spilder” deres tid. Nogle Fedora forummer har det også sådan.

 

 

Konklusion

Inden du vælge linux distro, skal du kikke lidt på ovenstående. Læs lidt om de forskellig distroer, find ud af hvilken du tror er dig og slå dig løst.

Lige lidt ekstra til det tredje punkt. Jeg mener det virkeligt, hvis du ikke er villig til at lærer. Så lad være med at gå igang med Linux, det bliver bare en utrolig irreterende oplevelse for dig. Men er du træt af det du kender og gerne vil prøve noget nyt, så tør jeg godt love at linux gør computeren sjov igen.

6 Responses to Hvordan vælger man begynder distro?

 1. Jeg er helt enig i det med Ubuntu og de ikke helt opdaterede pakker – men en del af de mindre anvendte pakker har de arvet fra Debian, hvor der er en del, der ikke er blevet opdateret i lang tid – hvis det ikke er blevet opdateret i de seneste Debian-udgivelser er det jo alligevel en del år, det drejer sig om…

 2. Claus Henriksen siger:

  God gennemgang. Råder dog altid selv nybegyndere til at begynde med Ubuntu, pga. det store fællesskab, bl.a. i ubuntudanmark.dk.
  Og så er jeg ikke så bange for at anbefale Ubuntu til moster Oda, der ikke gider lære nyt :-)

 3. Hej Peter. Jeg er også helt enig i dine betragtninger. Jeg har gjort mig en del tanker om det der ligesom går forud for det du skriver om. Hvordan eller hvorfor skal man vælge Linux? Mange af os der ivrigt har valgt Linux finder også forholdsvist hurtigt frem til hvilken distribution(sfamilie) der passer til os, men hvad med familien Hansen som har købt en computer med Windows. Hvorfor skulle de vælge Linux – og har det overhovedet nogen relevans for dem?
  Det kunne godt være at jeg skulle få de tanker på tryk, for jeg har lige som mange spørgsmål som jeg har meninger om det. Der er rigeligt at diskuttere :-)

 4. Et vigtigt punkt for langt de fleste er muligheden for at afspille mp3, dvd og andre lukkede eller patenterede formater. Det er værd at undersøge, hvor svært det er at få med. Min (begrænsede) erfaring siger, at under Ubuntu er det relativt let, men under Fedora kræver det en del.

 5. mikkel nibel siger:

  jeg er lige spunget ud som linux bruger og jeg er skuffet over at der ikke er mer sammen filum dek her i midtjylland nå ud over det mangler jeg nogen kloge hovder i ny og næ når skidet vil drille mig nogen der har forslag til nogen gode forums ?

  Mhv linux jomfruen 😀

 6. tools siger:

  mikkel nibel ved godt det er lidt sent. Men hvis du søger forumer, har siden her jo et forum og ellers er der linuxin.dk og http://www.linuxquestions.org. Sidste har dog af og til nogle ret uvenlige bruger som kommer med just fucking google

Skriv et svar

Kunne du tænke dig at sætte dit aftryk på Linux.dk?
Klik her for at læse mere